Sommarens tre programpunkter

Sommarens tre programpunkter

I vackert väder och genom ett underbart skärgårdslandskap for vi till Werner Aspenströms sommarö, Kymendö, söndagen den 3 juli. Vi var ett tjugotal deltagare från sällskapet och vid bryggan mottogs vi av Anna och Pontus Aspenström som hälsade oss och en stor skara deltagare från Dalarö välkomna. Tillsammans var vi ett femtiotal personer som samlats och under Pontus Aspenströms ledning blev guidade på denna mycket ”litterära” ö.

Inte nog med att detta är den ö där Werner Aspenström med familj bott sedan 1944 på somrarna, här har också August Strindberg med familj bott under två år och på denna ö utspelade sig romanen Hemsöborna. Ättlingarna till karaktären Gusten bor kvar på ön, som nu har ett tiotal hushåll med ca 30 fastboende och lika många sommarboende. Ön har en handelsbod och en sommarrestaurang. Kor, hästar och får betade i hagarna och allt syntes vara ganska likt sedan Gustens dagar.

Pontus Aspenström ledde oss till Strindbergs skrivarstuga, som visade sig vara en liten oansenlig grå stuga belägen på en berghäll med utsikt över vattnet. Vi vandrade vidare genom skog och över berg och kom fram till Werner Aspenströms skrivarstuga, som även den låg med en mycket vacker utsikt över fjärden. Skrivarstugan innehöll stol, skrivbord samt ett antal vykort uppsatta runt väggarna, som Werner fått från författarkollegor under åren. Från skrivarstugans fönster syntes en jordfast sten som stått modell till dikten ”Gossen gråsten”.

Vi vandrade tillbaka till bostaden där vi sittandes i trädgården bjöds på saft och bullar och lyssnade till Pontus berättelse om familjens liv på ön. Solen sken och det var en ljuvlig plats att vara på. Under hela vandringen framfördes texter som associerade till de platser vi passerade. På återvägen till bryggan passerade vi den koloni där Werner och Signe möttes.

Allt bidrog till att ge en mer personlig bild av Werner Aspenströms liv och verk och sällskapet tackar Anna och Pontus Aspenström för deras insats.

***

Programmet ”Werner i ord och ton” hölls på Hammarbacken i Ludvika den 5 augusti. Det var en del i Dan Andersson-veckan och blev en stor succé. Björn Hedén och Marketta Fransilla framförde nya tonsättningar av ett urval av Werner Aspenströms dikter och Marketta och Per Helge läste texter. Ett fullsatt hus (98 personer) fick en ny dimension av texterna tack vare musiken. Björn framhöll svårigheten med att tonsätta Werners texter: de är inte rimmade och rytmiska som flera andra författares men desto mer utmanande och utvecklande att arbeta med.

***

Drygt två veckor senare, den 22 augusti, genomfördes bussturen ”I Werner Aspenströms barndomslandskap”. Turen gick från Smedjebackens hamn via byarna Torrbo och Stimmerbo. Som guide genom Torrbo medverkade Kent Leonardsson, som gav en intressant bakgrund till byns historia. Vid Skräddarbacken gjordes ett stopp och vi lyssnade till Werners egen inläsning av ”Trädet” samt besökte minnesplatsen Källan där Kent läste ett utdrag ur dikten ”Bergslag”. Med på resan var också Per Helge och vid lämpliga platser stannades bussen och vi lyssnade till olika texter. Arne Persson klev på i Stimmerbo och färden avslutades nere vid Stimmerbo kvarn, där Werners mor föddes och där hans morfar var mjölnare. Arne berättade något om just den platsen. Till allas glädje tog Per Helge fram durspelet och stämningen nere vid kvarnen förtätades. Vädret var vackert och förtäringen smakade bra. Alla var med rätta nöjda. Sällskapet fick flera nya medlemmar.

Monica Borg

Läs också:

Kulturpris 2023

Kultur- och samhällsbyggnadsnämnden utser Werner Aspenströmsällskapet till 2023 års kulturpristagare i Smedjebackens kommun. Werner Aspenström (f 1918 i Torrbo, d 1997 i Stockholm) hör till

Läs mer »